Vaječná míchanice stokrát jinak

Velmi rád čtu postupy a zkušenosti chovatelů a pokud to zrovna nejsou jenom opisovatelé, tak vždy něco inspirujícího najdete. Od doby co umí chrome automaticky překládat je to opravdu zábava. Velmi dobrý zdroj inspirace jsou chovatelé kanárů. Je tam vidět, že věci mají dobře promyšlené. Aby ne, když kanára evropani znali asi dříve než indiána.

Než začnu psát recepty na vaječnou míchanici, měli by si chovatelé uvědomit základní poučku. Pokud něco funguje, tak to neměň a ne vše co funguje u tebe, bude taky fungovat u mne. Takže pokud se něco nedaří můžete se inspirovat.

Vaječná míchanice

V kuchyňském krouhači (něco jako mixér s noži) nastrouhámme suché rohlíky na jemnou strouhanku. Dělám 5 rohlíků na dvě vejce. Podle objemu krouhače buďto zpracujeme vše najednou, nebo si rozdělíme strouhanku na polovinu. Lépe se to pak promíchá. Do již udělané strouhanky v krouhači přidáme uvařené vejce včetně skořápky a dokonale rozmixujeme. Důležité je to dávat mokré do suchého a ne opačně. Hotový zákad je kyprý nelepící a není přesušený. Ideální je když trochu vezmete mezi prsty a po tlaku se slepí. Konzistence je závyslá na velikosti vajíček. Tento základ můžeme začít hned zkrmovat. Nebo jej dále vylepšovat. Můžeme přidat trochu vitámínovo minerální preparátů, opět promixovat a nakonec přidat trochu sušených, nebo čerstvých bylinek.

Budeme ale vylepšovat dále. Tvarohem. Stačí když máte doma trochu mléka. Jakéhokoliv. Mléko dáme vařit a připravíme si trochu octa. Jakéhokoliv. Ve chvíli kdy začne mléko vařit přilejeme do něj ocet (cca 5 cl, na 1 litr mléka) a hned odstavíme z plotny. Mléko se srazí a po chvíli jej můžeme procedit přez husté síto. Odteče voda a zůstane čerstvý tvaroh, který po vychladnutí zapracujeme do již hotového základu. Objem tvarohu závisí na tučnosti mléka. Musíme myslet na to, že v tomto případě musí být základní směs trochu sušší, aby po přidání tvarohu nebyla lepivá. Můžeme i vynechat vajíčka a vystačíme si s tvarohem. Do hotové směsi můžeme přidat trochu jemně nastrouhané mrkve, nebo brokolice, trošičku olivového oleje. Záleží pro jaký druh míchanici děláme. Jiná bude pro mozaikového kanára a jiná pro běloprsku. Zdá se Vám to složité? Není pokud si uvědomíte, že takovou míchanici lze poměrně dlouhou dobu skladovat v mrazáku. a děláte si zásobu třeba na měsíc. Pak stačí odebrat a rozmrazit jenom tolik kolik v ten den spotřebujete. Rozmrazí se během chvilky. Takto připravená míchanice neplesniví, ale usychá.

Nechce se Vám čekat než uschnou rohlíky? Použijte dětské piškóty. Dnes jsou k mání i ty trochu šizené, což je dobře pokud nechcete udělat bílkovinovou bombu. Chcete vylepšovat dále? Můžete použít kus-kus. Zalejte trochu kus-kusu vařící vodou a nechte tak 3 minuty stát. Vodu vstřebá dehydratovaná obilovina a opět přidáme do základní směsi. Místo strouhanky lze použít i polentu, ale příprava je trochu složitější. Uvaří se kaše, kterou po vychladnutí dáte do mrazáku. Druhý den ji vyndáte, vložíte do sýta a necháte rozmrazit, nejlépe přes noc. Z polenty odteče přebytečná voda a můžeme opět zpracovat v krouhači.

Před časem mi jeden známí chovatel papoušků řekl, že používá jenom průmyslovou míchanici z obavy, že ta domácí by mohla mít v sobě plísně. No taky názor, ale co už jiného máte pod kontrolou, než to co Vám projde rukama a co vidíte na vlastní oči. Nebo si myslíte, že vše je vyvážené v souladu s přírodou, dokonale skladované od výrobce až po prodejce? Ale dobře i tady je řešení. Kupte si Rusk. To je průmyslově vyráběný pekařský výrobek pro chovatele kanárů, který plně nahradí strouhanku, Stačí zalít vodou a chvíli počkat. Směs zvětší objem při dodržení návodu ji lze lehce promíchat se stejnou dávkou průmyslové míchanice. Samotná totiž téměř neobsahuje barvivo a poměrně málo bílkoviny. S oblibou to používám v chovu kanárů. Na webu dnes najdete nutriční hodnoty pro téměř cokoliv včetně uvedeného obsahu bílkovin, tuku atd., takže když máte potřebu dodržet stejné hodnoty jako u průmyslově vyráběné míchanice dokážete to.